Ik durf geen hulp te vragen op werk: 7 tips
Heb je ooit gemerkt dat je liever alles zelf doet op je werk, zelfs als een beetje hulp je leven een stuk makkelijker zou maken? Je bent niet de enige! Veel mensen vinden het lastig om op de werkvloer om hulp te vragen, uit angst dat het hen zwak of incompetent laat lijken. Maar laten we eerlijk zijn, niemand kan alles alleen.
Om hulp vragen is eigenlijk een slimme zet, geen teken van zwakte. In deze blog gaan we dieper in op de vraag waarom het zo moeilijk is om die stap te zetten en geven we praktische tips om je angst te overwinnen. Dus ontspan, zet een kop koffie of thee, en ontdek hoe je zonder zorgen die extra hand kunt vragen wanneer je die nodig hebt op het werk.
Waarom lastig om hulp te vragen?
Om hulp vragen kan soms voelen alsof je toegeeft aan een persoonlijk falen. Je wilt graag laten zien dat je alles onder controle hebt, dat je zelfstandig bent en je werk prima zelf aankunt. Maar de realiteit is dat er verschillende redenen zijn waarom we onszelf tegenhouden om die hulpvraag te stellen.
Stel je voor dat je midden in een drukke werkweek zit. Je hebt een stapel rapporten die af moeten, een belangrijke presentatie die je nog moet voorbereiden, en je mailbox puilt uit. Je weet dat een collega je zou kunnen helpen met die rapporten, maar toch aarzel je om het te vragen. Waarom?
Angst voor zwakte of incompetentie
Een van de grootste obstakels is de angst om zwak of incompetent over te komen. In een omgeving waar prestaties hoog in het vaandel staan, wil je niet dat je collega’s of leidinggevende denken dat je je werk niet aankunt. Dit gevoel kan je verlammen en je ervan weerhouden om hulp te vragen, ook al weet je dat het je werkdruk zou verlichten.
Perfectionisme
Dan is er nog het perfectionisme. Misschien ben je iemand die gelooft dat niemand het werk zo goed kan doen als jijzelf. Je bent bang dat als je iemand anders om hulp vraagt, het resultaat niet aan jouw hoge standaarden zal voldoen. Dit kan je ervan weerhouden om taken uit handen te geven, zelfs als je weet dat je het eigenlijk niet allemaal alleen kunt doen.
Bezorgdheid over de last voor anderen
Misschien ben je ook bang om anderen lastig te vallen. Je denkt dat je collega’s het al druk genoeg hebben met hun eigen werk en je wilt hen niet belasten met jouw problemen. Dit kan je weerhouden om om hulp te vragen, zelfs als je weet dat het werk efficiënter zou verlopen met wat extra handen. (Lees ook de blog over belemmerende overtuigingen).
Gebrek aan vertrouwen
Soms ligt het probleem ook in het gebrek aan vertrouwen in anderen. Je twijfelt of de persoon aan wie je hulp vraagt het werk wel goed zal doen of je vraag zal begrijpen. Deze onzekerheid kan je tegenhouden om om hulp te vragen, omdat je liever zelf de controle behoudt.
Trots en onafhankelijkheid
En laten we de trots niet vergeten. Voor veel mensen is het moeilijk om toe te geven dat ze hulp nodig hebben. Je wilt laten zien dat je zelfstandig en onafhankelijk bent, en dat je niemand nodig hebt om je werk te voltooien. Deze trots kan een grote barrière vormen als het gaat om het vragen van hulp.
6 tips om hulp te vragen
Nu je begrijpt waarom het zo moeilijk kan zijn om om hulp te vragen, is het tijd om te leren hoe je deze barrières kunt overwinnen. Hier zijn enkele manieren om je angst te verminderen en hulp vragen een natuurlijker onderdeel van je werkleven te maken.
1) Wees specifiek en duidelijk
Wanneer je om hulp vraagt, wees dan duidelijk en specifiek over wat je nodig hebt. Dit helpt misverstanden te voorkomen en maakt het makkelijker voor de ander om je te helpen. Stel bijvoorbeeld dat je een rapport af moet hebben tegen het einde van de week. In plaats van te zeggen: "Kun je me helpen met dit rapport?", zeg je: "Zou je de data-analyse voor dit rapport kunnen doen zodat ik me kan concentreren op het schrijven van de conclusies?" Dit maakt de taak duidelijker en laat zien dat je een concreet idee hebt van wat je nodig hebt.
2) Kies het juiste moment
Timing is cruciaal. Vraag om hulp op een moment dat je collega niet te druk lijkt te zijn. Dit toont respect voor hun tijd en verhoogt de kans dat ze bereid zijn om je te helpen. Zie je een collega net zijn koffie pakken en zich nog niet verdiepen in zijn werk voor de dag? Dat kan een goed moment zijn om je hulpvraag te stellen, in plaats van midden in een hectische vergadering.
3) Toon waardering
Vergeet niet om je waardering te tonen. Een simpele "Dank je wel, dit helpt me echt enorm" kan veel doen om je dankbaarheid te tonen en de relatie met je collega te versterken. Waardering zorgt ervoor dat mensen zich gewaardeerd voelen en maakt het waarschijnlijker dat ze in de toekomst weer bereid zijn om je te helpen.
4) Bied wederzijdse hulp aan
Een cultuur van wederzijdse ondersteuning is cruciaal. Laat zien dat je ook bereid bent om te helpen wanneer je collega’s het nodig hebben. Dit creëert een omgeving waarin het normaal en acceptabel is om hulp te vragen en te bieden. Zie je een collega die overweldigd is door een project? Bied aan om een deel van hun taken over te nemen. Dit laat zien dat je om het team geeft en bereid bent om bij te springen.
5) Werk aan je zelfvertrouwen
Het versterken van je zelfvertrouwen kan je helpen om minder bang te zijn om om hulp te vragen. Herinner jezelf eraan dat iedereen wel eens hulp nodig heeft en dat het vragen om hulp je niet minder competent maakt. Ook als je het lastig vindt om om hulp te vragen, mag je om hulp vragen om hier beter in te worden ;)
6) Realiseer je dat hulp vragen normaal is
Om hulp vragen is een normaal en noodzakelijk onderdeel van samenwerking en succes. Zelfs de meest succesvolle mensen vragen regelmatig om hulp. Herinner jezelf eraan dat het erkennen van je eigen grenzen en het weten wanneer je hulp moet vragen, je werk en je welzijn aanzienlijk kan verbeteren. Het is een teken van wijsheid en zelfbewustzijn om te weten wanneer je de hulp van anderen nodig hebt.
Wil je hulp voor meer zelfvertrouwen?
Als je merkt dat de angst om om hulp te vragen je in de weg staat en je hier graag aan wilt werken, dan kan coaching van Mentaloo interessant voor je zijn. Tijdens een gratis kennismaking kun je jouw situatie bespreken en kijken of er een klik is tussen jou en de coach. Je kunt ook vragen stellen over de aanpak en het is een kans om te ontdekken of de coaching iets voor je is. Interesse? Plan een gratis kennismaking in via onderstaande button!