Hi, ik ben Rowena
Coach in loopbaan & zelfvertrouwen en psycholoog
Ik geloof dat hoe je denkt en hoeveel vertrouwen je hebt in jezelf, de grootste factoren zijn in je loopbaanontwikkeling. Eén ding weet ik zeker: kansen krijg je niet zomaar – die creëer je zelf, vooral op de werkvloer.
Toch begrijp ik als geen ander hoe verlammend onzekerheid kan zijn. Lange tijd dacht ik dat keihard werken en mezelf wegcijferen de enige manier waren om vooruit te komen. Tot ik ontdekte dat echte groei begint bij vertrouwen op je eigen kracht.
Ik help introverte professionals om uit dat patroon te stappen. Want wanneer je groeit in zelfvertrouwen, groeit alles mee: je carrière, je relaties en vooral je werkplezier.
Mijn verhaal: de cocktail van perfectionisme, bewijsdrang en people pleasen met een vleugje imposter syndrome.
Waar je vaak hoort dat hard werken veel oplevert of goed is om te doen in het bedrijfsleven, is mijn visie inmiddels anders. Ik geloof dat hard werken goed werkt om hoge cijfers te halen op school. Maar in het bedrijfsleven zijn naar mijn inziens hele andere kwaliteiten en competenties nodig om je plek te claimen.
Toen ik net begon te werken in Recruitment en Human Resources, merkte ik dat ik het niet makkelijk vond om mijn plek te vinden. Bij de koffieautomaat op werk, bleven de gesprekken oppervlakkig. Ik had voor mijn gevoel niks interessants te melden. Ik observeerde ook liever de groep dan dat ik actief deelnam aan een gesprek. Noem me gerust introvert. Ik vond dat laatste alleen wel moeilijk te accepteren van mezelf: waarom leken andere collega’s zo interessant, alle energie te hebben en moeiteloos overal een goeie indruk achter te laten?
Ik ging dat “energieke” daarom proberen na te doen (wat uiteraard dubbel zoveel energie kostte). Ik werd een master in people pleasen en probeerde mijn werk zo foutloos mogelijk te doen (thanks, perfectionisme). Ik wilde laten zien dat ik mijn rol en de hoge workload makkelijk aankon (hoi, bewijsdrang). En… ik was door dit alles bang dat mijn onzekerheden aan het licht zouden komen en ik door de mand zou vallen (ook wel imposter syndrome). Zo was mijn cirkel van destructief gedrag rond. Het kostte me zoveel energie om mezelf voor te willen doen als iemand anders. En ik dacht dat dit nodig was om succesvol te kunnen worden. Maar mijn tactiek van “fake it till you make it” werkte averechts. Naast dat ik nog steeds oppervlakkige connecties opbouwde en me (nog steeds) het buitenbeentje voelde op werk, was ik aan het eind van een werkdag uitgeput.
Ik was niet eerlijk tegen mezelf
Het erkennen dat mijn onzekerheid me klein hield, was een van de moeilijkste stappen. Jarenlang had ik mezelf wijs gemaakt dat als ik maar hard genoeg werkte en alles perfect deed, het vanzelf goed zou komen. Het voelde confronterend om toe te geven dat ik niet mijn werk, maar mijn eigen gedrag en mindset als grootste obstakel moest zien. Maar op een gegeven moment wist ik: dit moet anders.
Ik besloot aan mijn zelfvertrouwen te werken. Niet alleen door meer kennis op te doen, maar ook door hulp te vragen om mijn blinde vlekken aan te pakken. Dat proces bracht me langzaam maar zeker nieuwe inzichten. Ik ontdekte hoe vaak ik mezelf onbewust klein hield. Mijn bescheidenheid en de drang om het anderen naar de zin te maken zorgden ervoor dat ik mijn stem niet liet horen. Ik durfde niet om een salarisverhoging te vragen, zelfs niet als ik wist dat ik het verdiende. Elke maand liet ik daardoor kansen én geld liggen. Dat inzicht was een keerpunt. Het gaf me de moed om het anders te doen.
Door die keuze veranderde niet alleen mijn mindset, maar ook mijn loopbaan. Ik begon anders naar mezelf te kijken, en daarmee naar wat ik wilde bereiken. Ik realiseerde me dat ik niet afhankelijk was van mijn werkgever; een werkrelatie werkt altijd twee kanten op. Niemand hield mij klein – ik deed dat zelf. En als ik verder wilde komen, moest ik actie ondernemen.
Een van de belangrijkste lessen die ik geleerd heb:
“Mensen die NIET vragen, worden overgeslagen.”
De resultaten waren niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar
Binnen korte tijd maakte ik promotie en kreeg ik meerdere salarisverhogingen. Maar wat voor mij het meest waardevol was: ik vond weer plezier in mijn werk. Ik durfde mezelf te zijn en voelde me eindelijk gezien.
Dat deed me beseffen hoe bepalend zelfvertrouwen is voor het verloop van je loopbaan. Helemaal als je gelooft dat jouw introverte karakter meer een last is dan een kracht.
Zelfvertrouwen bepaalt of je durft te solliciteren op een nieuwe functie. Het bepaalt in hoeverre je grenzen durft aan te geven. Het bepaalt of je je ideeën durft te delen tijdens een vergadering. Het bepaalt of je jezelf een fijnere werkplek gunt.
Ik realiseerde me dat zoveel professionals accepteren dat ze ongelukkig zijn in hun werk. Accepteren dat ze op de achtergrond blijven. Accepteren dat ze onderbetaald worden. Puur omdat ze niet doorhebben of geloven dat het anders kan.
Zo is mijn passie ontstaan om andere introverte professionals te begeleiden in hun loopbaan- en zelfvertrouwen.
Want we werken zóveel in een mensenleven. En als je het mij vraagt, is het leven te kort om jezelf klein te houden.
Vergroot jouw werkplezier en zelfvertrouwen
Laat die eeuwige twijfels en onzekerheden niet langer jouw persoonlijke groei en loopbaan in de weg staan. Je verdient het om gezien te worden op werk en eindelijk tot je recht te komen. Ben je klaar om met plezier, helderheid en zelfvertrouwen te groeien in jouw carrière? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in om te kijken of er een match is.