Conflicten op de werkvloer: zo ga je ermee om!
Niemand gaat naar werk met de intentie om in een conflict te belanden. Toch zijn meningsverschillen en spanningen onvermijdelijk in een werkomgeving waar mensen met verschillende persoonlijkheden, ambities en achtergronden samenwerken. Hoewel conflicten soms ongewenste emoties oproepen, bieden ze ook kansen voor groei en diepere verbindingen. De sleutel ligt in hoe je ermee omgaat. Ben jij een vermijder, een aanpasser of een vechter? En hoe zet je een conflict om in iets constructiefs?
Wat is jouw conflictstijl?
Niet iedereen reageert hetzelfde op een conflict. De manier waarop jij een conflict benadert, hangt vaak samen met je persoonlijkheid en de situatie. Over het algemeen kunnen we vijf conflictstijlen onderscheiden:
Vermijden: Je negeert het conflict en hoopt dat het vanzelf verdwijnt. Dit kan in het moment rust geven, maar kan op de lange termijn leiden tot opgebouwde spanning.
Aanpassen: Je kiest ervoor om je eigen belangen opzij te zetten om de rust te bewaren. Dit kan tijdelijk helpen, maar kan ervoor zorgen dat je je op den duur minder gehoord voelt.
Concurreren: Je gaat de confrontatie aan omdat jouw standpunt cruciaal voor je is. Dit kan effectief zijn bij belangrijke kwesties, maar kan schade toebrengen aan werkrelaties.
Compromis sluiten: Beide partijen doen concessies om tot een snelle oplossing te komen. Handig als tijd een factor is, maar vaak levert het een oplossing op die niet optimaal is voor beide.
Samenwerken: Je zoekt samen met de ander naar een oplossing die voor iedereen werkt. Dit kost meer tijd en inzet, maar leidt vaak tot de beste uitkomst.
Hoe kies je de juiste aanpak?
De juiste aanpak hangt af van de ernst van het conflict en de waarde van de relatie met de ander. Als de relatie cruciaal is voor je werkplezier en prestaties, loont het om te investeren in een oplossing die beide partijen tevreden stelt.
Stel jezelf de volgende vragen:
Wat staat er op het spel voor mij?
Wat betekent dit conflict voor de andere persoon?
Wat zijn de gevolgen als het conflict blijft bestaan?
Stappen om een conflict op te lossen
Het effectief aanpakken van een conflict kan lastig zijn, maar met deze stappen maak je een goede start:
1. Bepaal je doel
Overweeg hoe belangrijk het conflict is voor je en hoe de relatie met de ander beïnvloed wordt. Is het de moeite waard om het gesprek aan te gaan? Maak een afweging van de risico's en voordelen.
2. Nodig uit voor een gesprek
Plan een gesprek op een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Dit geeft beide partijen de kans om zich voor te bereiden, wat de kans op een productief gesprek vergroot.
3. Beschrijf de situatie objectief
Begin het gesprek met een feitelijke beschrijving van het voorval. Vermijd aannames en houd je emoties in toom. Dit helpt om het gesprek in een constructieve richting te sturen.
Tip: lees ook de blog over assertief communiceren.
4. Luister en toon begrip
Geef de ander de ruimte om hun kant van het verhaal te delen. Laat merken dat je luistert en bereid bent om tot een oplossing te komen. Dit bevordert wederzijds respect.
5. Benoem consequenties
Maak duidelijk wat de gevolgen zijn van het conflict – voor jezelf, de ander en het team. Dit helpt om het belang van een oplossing te benadrukken.
6. Zoek samen naar oplossingen
Werk samen aan oplossingen die voor beide partijen werken. Soms zal dit betekenen dat je compromissen moet sluiten, maar probeer een uitkomst te vinden waar iedereen zich in kan vinden.
7. Maak afspraken
Zorg dat de afspraken die je maakt concreet en uitvoerbaar zijn. Plan eventueel een vervolgafspraak om te evalueren hoe het gaat.
Conflicten als kans
Het oplossen van conflicten vraagt om moed en inzet, maar het resultaat is vaak de moeite waard. Het kan leiden tot een betere samenwerking, meer begrip en een prettigere werkomgeving. Bedrijven met een open cultuur waarin conflicten besproken kunnen worden, hebben vaak meer betrokken medewerkers en betere resultaten.
Conflicten vermijden? Dat is soms verleidelijk, maar biedt op de lange termijn zelden een oplossing. Zie een conflict als een uitdaging en een kans om je communicatievaardigheden te verbeteren en sterker uit de situatie te komen.
Wil je beter kunnen reageren in conflictsituaties?
Het kan dat je conflictsituaties spannend vindt door ervaringen uit het verleden en bepaalde onzekerheden. Dan is de confrontatie aangaan makkelijker gezegd dan gedaan. Met de coaching van Mentaloo kun jij op een praktische en gestructureerde manier leren hoe je conflictsituaties tackelt. In een veilige omgeving oefen je met rollenspellen en krijg je tips en tricks om conflict bij jou op werk aan te pakken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan hieronder een vrijblijvende kennismaking in: