Gebrek aan zelfvertrouwen op werk: 9 praktische tips

In een wereld vol zelfpresentatie en assertiviteit kan een gebrek aan zelfvertrouwen een behoorlijke uitdaging zijn. Maar wat betekent zelfvertrouwen eigenlijk en hoe raakt het je carrière? In deze blog gaan we dieper in op zelfvertrouwen, de oorzaken van onzekerheid, en krijg je handige tips om hiermee om te gaan.

Gebrek-aan-zelfvertrouwen

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is niet zomaar een karaktertrek. Het is het innerlijke geloof dat je aanmoedigt om door te gaan, moeilijkheden aan te pakken en op een positieve manier naar jezelf te kijken. Het is de kracht achter groei en succes.

Geloven in jezelf:

Zelfvertrouwen begint met het idee dat je dingen kunt doen en doelen kunt bereiken. Je gelooft niet per definitie dat je alles al weet en kunt, maar vooral dat je kunt leren en verbeteren.

Niet opgeven bij moeilijkheden:

Een belangrijk deel van zelfvertrouwen is dat je niet opgeeft als iets niet meteen lukt. Zelfvertrouwen zorgt dat je niet in negatieve gedachtes blijft hangen als je een fout maakt of een probleem hebt. In plaats daarvan zorgt zelfvertrouwen dat je leert van uitdagende situaties en vervolgens beter kunt doorgaan.

Positief denken over jezelf:

Zelfvertrouwen gaat niet alleen over wat je kunt doen, maar ook over hoe je naar jezelf kijkt. Het draait om het hebben van een goede en positieve mening over jezelf. Dit betekent dat je niet alleen ziet wat je kunt bereiken, maar ook dat je jezelf waardeert om wie je bent en wat je aan de wereld te bieden hebt.

Hoe ontstaat een gebrek aan zelfvertrouwen?

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan voortkomen uit verschillende levenservaringen en omstandigheden die beïnvloeden hoe we onszelf zien.

Negatieve ervaringen

Als je veel nare dingen hebt meegemaakt, zoals pesten, mislukkingen of afwijzing, kan dat je zelfvertrouwen flink ondermijnen. Die ervaringen kunnen diep snijden en twijfel zaaien over je eigen vaardigheden.

Perfectionisme

Misschien ben je wel iemand die altijd streeft naar perfectie. Het constant willen voldoen aan onrealistisch hoge eisen kan leiden tot zelfkritiek, vooral als je die verwachtingen niet waarmaakt.

Sociale druk

De verwachtingen vanuit je omgeving, zoals vrienden, familie of de samenleving, kunnen behoorlijk druk leggen op hoe je over jezelf denkt. Het gevoel altijd te moeten voldoen aan bepaalde normen kan je zelfvertrouwen ondermijnen.

Fysieke en mentale gezondheid

Gezondheidsproblemen, zoals chronische ziekten, depressie of angst, kunnen een enorme impact hebben op hoe je jezelf ziet. Het omgaan met deze uitdagingen kan het zelfvertrouwen flink beïnvloeden.

Ontbreken van vaardigheden:

Als je denkt dat je niet over de juiste vaardigheden beschikt voor bepaalde taken, kan dat onzekerheid veroorzaken. Het besef dat je iets niet kunt, kan je zelfvertrouwen aantasten.

Negatief zelfbeeld

Misschien zie je jezelf wel vaker in een negatief daglicht dan positief. Dat kan een vicieuze cirkel vormen waarin een laag zelfbeeld je zelfvertrouwen steeds verder naar beneden haalt.

Opvoeding

Een strenge, kritische opvoeding of juist overbescherming kunnen ook bijdragen aan een gebrek aan zelfvertrouwen. Het kan lastig zijn om onafhankelijkheid en zelfvertrouwen te ontwikkelen als je hierin belemmerd wordt.

Door deze factoren te herkennen, kun je stap voor stap werken aan een sterker zelfvertrouwen. Het begint met begrip en acceptatie.

Gebrek aan zelfvertrouwen op het werk

Het ontbreken van zelfvertrouwen op het werk kan behoorlijk vervelend zijn. Het kan je groei in de professionele wereld belemmeren, waardoor je aarzelt om kansen te grijpen, je ideeën te uiten en effectief om te gaan met uitdagingen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor je carrière, maar beïnvloedt ook je algemene welzijn.

Stel je voor dat je kansen mist omdat je twijfelt aan je capaciteiten. Het kunnen die kansen zijn die je naar een hoger niveau tillen, maar het gebrek aan zelfvertrouwen houdt je tegen. Het weerhoudt je ervan om die projecten aan te nemen waar je eigenlijk wel interesse in hebt of om jezelf te laten horen tijdens belangrijke vergaderingen.

De invloed van een gebrek aan zelfvertrouwen beperkt zich niet alleen tot de professionele sfeer. Het uit zich ook op andere gebieden van je leven en beïnvloedt hoe je jezelf ziet en hoe je je voelt over de beslissingen die je neemt. Het kan een constante zeurende stem worden, die je vertelt dat je niet goed genoeg bent.

Maar weet dat je aan jouw zelfvertrouwen kunt werken. Het is als een spier en hoe vaker je die traint, hoe sterker deze wordt. Daarom volgen nu 5 tips om jouw zelfvertrouwen op het werk te vergroten.

zelfvertrouwen-vergroten

Zelfvertrouwen vergroten

Ontwikkel zelfcompassie:

Praat tegen jezelf zoals je ook tegen een goede vriend of vriendin zou praten. Stel dat je een fout maakt op het werk. In plaats van jezelf streng te beoordelen, erken je dat fouten menselijk zijn. Zeg tegen jezelf: "Iedereen maakt fouten. Wat kan ik hiervan leren?"

Focus op je sterke punten:

Je hoeft niet overal goed in te zijn. En zeker weten dat er al genoeg dingen zijn waar jij heel goed in bent. Tijd om jezelf daaraan te herinneren. Maak een lijst van jouw sterke punten en bewaar deze ergens waar je het gemakkelijk kunt zien. Bijvoorbeeld in je notities op je laptop. Zo houd je de focus op jouw kwaliteiten en bouw je actief aan het bewustzijn ervan.

Leer nieuwe vaardigheden:

Als je ergens beter in wilt worden, volg dan een cursus of vraag iemand om hulp – wel iemand die al is op de plek waar jij graag wilt komen. Verspil geen tijd aan hopen dat je ergens beter in was, maar onderzoek wat je kunt doen om te verbeteren: proactiviteit is key!

Omring jezelf met positieve invloeden

Breng tijd door met vrienden of collega's die je aanmoedigen en positieve energie brengen. Vermijd situaties waarin je je omringd voelt door negativiteit. Jij kiest wat je toelaat.

Stop met vergelijken:

In plaats van jezelf te vergelijken met een collega die meer ervaring heeft, erken je jouw unieke bijdragen en prestaties. Zeg tegen jezelf: "Ik ben op mijn eigen manier waardevol.” En laat je niet intimideren maar inspireren door anderen.

Stel realistische doelen:

Als je een project hebt, breek het dan op in behapbare taken en stel deadlines. Vraag jezelf continu af of de doelen die je stelt, haalbaar zijn. Als je vasthoudt aan doelen die niet realistisch zijn, zul je die doelen nooit halen en teken je dus voor teleurstelling. Het is dus belangrijk om jezelf daarin scherp te houden.

Werk aan je lichaamstaal:

Let op je houding tijdens een vergadering. Sta rechtop, maak oogcontact en glimlach. Dit straalt zelfverzekerdheid uit naar anderen en versterkt ook je eigen gevoel van zelfvertrouwen.

Oefen positief denken:

Als je merkt dat je denkt, "Ik kan dit niet," verander dit dan in "Ik kan dit proberen en leren, ongeacht het resultaat." Jouw gedachtes bepalen hoe je je voelt en welke doelen je stelt. Let er daarom op dat je gedachtes positief zijn. Positief denken helpt je veerkrachtig te blijven.

Wees goed voorbereid:

Zelfverzekerdheid groeit wanneer je je goed voorbereidt. Dit geldt als je een presentatie geeft, als je gaat solliciteren, als je een belangrijke meeting hebt. Ze zeggen niet voor niets: goede voorbereiding is het halve werk.

Professionele hulp voor meer zelfvertrouwen?

Voel je dat zelfvertrouwen jou belemmert in jouw loopbaan? Met het coaching traject van Mentaloo heb jij binnen 6 maanden gegarandeerd meer zelfvertrouwen. Meer info? Klik op de button voor een vrijblijvende kennismaking.

Vorige
Vorige

Assertiviteit op het werk: 7 praktische tips!

Volgende
Volgende

Netwerken voor introverten: bouw waardevolle connecties op jouw manier