Hechtingsstijlen: het effect op je werk en tips

Touw die stevig geknoopt zit als hechtingsstijl.

We kennen allemaal die collega die nooit om hulp vraagt, zelfs als de stress ze bijna opvreet. Of degene die elke keer bevestiging nodig heeft voordat ze een simpele mail durven versturen. Misschien herken je jezelf in een van die gedragingen. Dat komt omdat onze hechtingsstijl – die we in onze kindertijd ontwikkelen – niet stopt bij onze persoonlijke relaties. Hij volgt ons ook mee naar de werkvloer. En daar heeft hij meer invloed dan je denkt.

In deze blog duiken we diep in hechtingsstijlen en hoe die ons gedrag op werk beïnvloeden.

Wat zijn hechtingsstijlen?

Laten we even teruggaan naar de basis. Je hechtingsstijl ontstaat in je kindertijd, afhankelijk van hoe je verzorgers met je omgingen. Waren ze er altijd voor je of juist onvoorspelbaar? Dit patroon draag je mee naar je volwassen leven – en dus ook naar je werk.

De vier hechtingsstijlen zijn:

  1. Veilige hechtingsstijl
    Je kreeg als kind genoeg aandacht en steun. Je voelt je comfortabel met jezelf en anderen.

  2. Angstige hechtingsstijl
    Je verzorgers waren soms wel, soms niet beschikbaar. Resultaat: je zoekt constant bevestiging, omdat je nooit zeker weet waar je staat.

  3. Afwijzende-vermijdende hechtingsstijl
    Je moest als kind vaak je eigen boontjes doppen. Je leerde dat emoties tonen of afhankelijk zijn ‘zwak’ is.

  4. Gedesorganiseerde hechtingsstijl
    Een mix van angst en verwarring. Misschien waren je verzorgers onvoorspelbaar of zelfs beangstigend. Hierdoor voel je je vaak in conflict met jezelf en anderen.

Alles. Want jouw hechtingsstijl bepaalt hoe je samenwerkt, omgaat met stress en reageert op leidinggevenden. Tijd om dieper in te zoomen.

De invloed van hechtingsstijlen op de werkvloer

1. Veilige hechtingsstijl: de rots in de branding

Mensen met een veilige hechtingsstijl voelen zich over het algemeen comfortabel op de werkvloer. Ze vertrouwen hun eigen capaciteiten én die van anderen. Dit zijn de collega’s die je feedback geven zonder dat het voelt als kritiek, die niet meteen in paniek raken als er een fout wordt gemaakt, en die conflicten constructief aanpakken.

Hoe herken je ze?

  • Ze nemen verantwoordelijkheid, maar durven ook hulp te vragen.

  • Ze geven ruimte aan anderen zonder hun grenzen te laten overschrijden.

  • Ze kunnen omgaan met kritiek zonder het persoonlijk te nemen.

Uitdagingen:
Ook al zijn ze meestal stabiel, ze kunnen soms gefrustreerd raken door collega’s die minder goed met stress of emoties omgaan.

2. Angstige hechtingsstijl: de bevestigingszoekers

Mensen met een angstige hechtingsstijl zoeken voortdurend bevestiging. Ze zijn bang om fouten te maken of afgewezen te worden. Hierdoor zijn ze vaak perfectionistisch en hebben ze moeite met het nemen van risico’s.

Hoe herken je ze?

  • Ze vragen vaak: "Heb ik dit goed gedaan?"

  • Ze vermijden confrontaties uit angst om relaties te beschadigen.

  • Ze overdenken alles en maken zich snel zorgen over hoe ze worden gezien.

Uitdagingen:
Angstige types kunnen zichzelf (en hun team) uitputten door hun constante behoefte aan goedkeuring. Ze hebben baat bij een leidinggevende die duidelijke en consistente feedback geeft.

Hond die aangelijnd is als metafoor voor hechtingsstijl.

3. Afwijzend-vermijdende hechtingsstijl: de lone wolves

Deze mensen vertrouwen vooral op zichzelf. Ze vinden het moeilijk om anderen te vertrouwen of hulp te accepteren. Ze vermijden vaak emotionele betrokkenheid en kunnen koud of afstandelijk overkomen.

Hoe herken je ze?

  • Ze werken liever alleen dan in een team.

  • Ze vermijden gesprekken over gevoelens of conflicten.

  • Ze lijken stoïcijns, zelfs onder hoge druk.

Uitdagingen:
Omdat ze moeilijk kwetsbaar durven zijn, kunnen ze vastlopen als ze écht hulp nodig hebben. Ook kunnen ze de samenwerking in teams bemoeilijken door hun afwijzende houding.

4. Gedesorganiseerde hechtingsstijl: de innerlijke worstelaars

Mensen met deze hechtingsstijl hebben een complexe relatie met werk. Ze verlangen naar verbinding, maar vertrouwen die tegelijkertijd niet. Dit kan leiden tot tegenstrijdig gedrag, zoals eerst om hulp vragen en het daarna weer afwijzen.

Hoe herken je ze?

  • Ze zijn onvoorspelbaar in hun reacties.

  • Ze raken snel overweldigd door conflicten of kritiek.

  • Ze hebben moeite met het stellen van grenzen.

Uitdagingen:
Deze mensen hebben vaak extra ondersteuning nodig om structuur en vertrouwen op te bouwen. Consistentie en geduld van collega’s en leidinggevenden zijn hierbij essentieel.

Tips voor jouw hechtingsstijl

Als je eenmaal weet welke hechtingsstijl je hebt, kun je eraan werken. Hier zijn een paar praktische tips:

1. Herken je triggers

Let eens op wat jou stress bezorgt op werk. Is het kritiek? Samenwerken? Of juist het gevoel dat je het alleen moet doen? Door je triggers te herkennen, kun je er beter mee omgaan.

2. Geef jezelf wat ruimte

Iedereen heeft gedragspatronen, en dat is oké. Je hoeft niet meteen alles te veranderen. Begin met kleine stappen, zoals vaker om hulp vragen of jezelf eraan herinneren dat je fouten mag maken.

3. Praat erover

Ja, dit klinkt spannend, maar het werkt. Als je merkt dat je bijvoorbeeld bang bent om afgewezen te worden, bespreek dat dan met iemand die je vertrouwt. Misschien een coach, een mentor of zelfs een collega.

Eekhoorn in boom die kijkt of het veilig is.

Conclusie: waarom dit ertoe doet

Je hechtingsstijl bepaalt niet alleen hoe je relaties aangaat, maar ook hoe je functioneert op de werkvloer. Door dit te begrijpen, kun je niet alleen jezelf beter leren kennen, maar ook je collega’s beter begrijpen.

En dat betekent minder miscommunicatie, minder frustratie en meer verbinding. En laten we eerlijk zijn: dat maakt werk een stuk leuker.

Werk met meer inzicht en plezier

Herken je jezelf in een van deze hechtingsstijlen en wil je beter begrijpen hoe dit jouw werkplezier beïnvloedt? Mentaloo helpt je om patronen te doorbreken en met meer zelfvertrouwen en balans op de werkvloer te staan. Ontdek hoe loopbaancoaching jou verder kan helpen.

Vorige
Vorige

Hoe je als introvert kunt excelleren in je carrière

Volgende
Volgende

Moeite met delegeren: 7 tips