Hoe onderhandel je over een loonsverhoging? 

loonsverhoging-op-werk

Zit je al een tijdje in jouw huidige functie en wil je een loonsverhoging vragen? Good for you! {Want bedenk even dat er genoeg mensen zijn die maandelijks geld op tafel laten liggen. Simpelweg omdat ze niet weten dat ze meer kunnen verdienen. Het is ook begrijpelijk als je het spannend vindt. Dus geen zorgen!} In deze blog lees je tips voor hoe je jouw kans op succes hierin vergroot:

1) Onderzoek jouw marktwaarde:

Alles begint met goede voorbereiding. Weet jij wat iemand in jouw functie gemiddeld verdient? Sites zoals Glassdoor geven inzicht wat voor salaris over het algemeen aangeboden wordt per functie. En als je geluk hebt, ook binnen een specifiek bedrijf. Kijk ook eens op Indeed naar vacatures van soortgelijke functies – want als je geluk hebt, staat er een salarisindicatie bij ;). 

2) Check jouw huidige functieomschrijving:

Klopt de omschrijving nog met hoe je vandaag de dag jouw rol uitoefent? Misschien heb je er inmiddels allemaal extra taken en verantwoordelijkheden bij. Dit kun je als argument gebruiken als je straks de onderhandeling in gaat.  

3) Durf jezelf te verkopen:

Maak een overzicht van jouw uitzonderlijke prestaties. Misschien heb je onlangs een lastig project succesvol afgerond. Of misschien heb je de afdeling draaiende gehouden toen jouw halve team ziek of met vakantie was. Misschien heb je onlangs een training gevolgd waarmee je jouw vaardigheden verbeterd hebt. Onthoud: als je een loonsverhoging wilt, is het aan jou om te laten hoeveel waarde je brengt (daarom is de volgende tip ook heel belangrijk).

4) Begrijp jouw brein en wees zelfverzekerd:

Onzekerheden hebben we allemaal. Maar wanneer je om een loonsverhoging wilt vragen, kunnen de onzekerheden zorgen dat je jezelf onderschat. Denk aan de angst dat je misschien te veel vraagt. De angst dat jouw baas straks verkeerd over je denkt. De gedachte dat je gewoon geduld moet hebben. Of gewoon eerst meer ervaring moet opdoen voor je om een verhoging kunt vragen. Jouw brein bedenkt deze argumenten om te zorgen dat jij geen verhoging vraagt. Zo kun je namelijk ook geen teleurstelling ervaren en blijf je “veilig”. Lief bedoeld van het brein natuurlijk, maar super zonde als je jezelf daarmee onderschat. Wees je bewust van dit brein-spelletje en vooral: laat je er niet door leiden.

5) Durf te onderhandelen:

Heb je een bepaald salaris in je hoofd wat je graag wilt krijgen? Mooi. Bedenk vervolgens ook wat je extra kunt vragen als een dusdanige loonsverhoging (voor nu) niet haalbaar is – bijvoorbeeld omdat er niet genoeg budget is. Misschien kun je als compensatie meer vakantiedagen krijgen of een vergoede opleiding. Je kunt prima met een tegenvoorstel komen ;).

6) Accepteer feedback:

Geeft jouw leidinggevende aan écht geen mogelijkheid voor een verhoging of iets extra’s te hebben? Luister dan allereerst goed naar de bezwaren. Zijn er bijvoorbeeld specifieke vaardigheden die je eerst verder moet ontwikkelen voordat je kunt groeien in salaris? Bespreek dan concreet hoe je op korte termijn naar dit doel toe kunt werken. Natuurlijk handig als je dan ook gelijk een nieuw evaluatiemoment afspreekt.

Zoals met alles, maar zeker een loonsverhoging, geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. You got this! 

Professionele hulp voor meer zelfvertrouwen?

Voel je dat zelfvertrouwen jou belemmert in jouw loopbaan? Met het coaching traject van Mentaloo heb jij binnen 6 maanden gegarandeerd meer zelfvertrouwen. Meer info? Klik op de button voor een vrijblijvende kennismaking.

Vorige
Vorige

Tips om los te laten wat anderen van je vinden of denken op werk