Belemmerende overtuigingen op werk doorbreken in 7 stappen

Ooit het idee gehad dat je carrière wordt tegengehouden door die irritante negatieve gedachten? Yep, we hebben het over die belemmerende overtuigingen die je succes in de weg staan. In deze blog gaan we dieper in op wat belemmerende overtuigingen op het werk zijn en hoe je ze kunt ombuigen zodat jij kunt groeien in je carrière.

Wat zijn belemmerende overtuigingen?

Belemmerende overtuigingen zijn diepgewortelde denkpatronen die als een koppige huisgenoot (in de bovenkamer) je professionele ontwikkeling in de weg staan. Ze komen vaak voort uit vervelende ervaringen, kritiek, of gewoon de angst voor iets nieuws. Het zijn gedachten als "Ik ben niet goed genoeg" of "Ik verdien geen promotie." Het gekke (en fijne) is dat deze overtuigingen los staan van de werkelijkheid; het zijn puur jouw eigen hersenkronkels.

Onzekere ei met belemmerende overtuigingen

Hoe herken je belemmerende overtuigingen op het werk?

Zelfsabotage:

Merk je dat je jezelf saboteert als het gaat om nieuwe kansen of uitdagingen op het werk? Misschien denk je dat het niet het juiste moment is, terwijl het dat eigenlijk wel is. Dit kan komen door zo'n belemmerende overtuiging dat je niet klaar bent voor nieuwe uitdagingen.

Twijfel aan capaciteiten:

Heb je twijfels over je eigen vaardigheden en capaciteiten, zelfs als anderen je successen erkennen? Denk je al snel dat je “gewoon geluk” hebt gehad? Dit soort gedachten houden je klein en zorgen dat je niet je volledige potentieel kunt benutten.

Angst voor verandering:

Vermijd je nieuwe projecten of verantwoordelijkheden uit angst voor het onbekende? Dit belemmert niet alleen je professionele groei, maar bevestigt ook de belemmerende overtuiging dat je niet in staat bent om met verandering om te gaan. Zo houd je de overtuiging in stand.

Perfectionisme:

Herken je dat je simpele taken eindeloos nakijkt en uitstelt omdat het perfect moet zijn? Perfectionisme werkt verlammend. Je ontwijkt taken uit angst voor fouten, terwijl fouten juist kansen zijn om te groeien.

Negatieve collegiale vergelijking:

Vergelijk je jezelf vaak met collega's en geloof je dat je tekortschiet? Lijken collega’s altijd beter, interessanter en slimmer dan jij? Dit soort vergelijkingen beïnvloeden niet alleen je zelfbeeld, maar ook je vermogen om effectief samen te werken.

Soorten belemmerende overtuigingen op de werkvloer:

Belemmerende overtuigingen komen in allerlei soorten en maten (net Barbapapa). Hier zijn enkele veelvoorkomende types:

Imposter Syndrome: Het Bedriegerssyndroom

Stel je voor dat je, ondanks dat je bewezen hebt dat je goed bent in wat je doet, nog steeds denkt dat je eigenlijk maar wat aanrommelt. Je gelooft van binnen dat je prestaties niet echt zijn en weinig waarde hebben. De angst dat anderen ontdekken dat je eigenlijk maar een bedrieger bent, achtervolgt je constant.

Angst voor Afwijzing

Deze overtuiging gaat hand in hand met de angst om je gedachten, meningen of bijdragen te delen. Je bent bang voor afwijzing of kritiek en houdt daarom vaak je mond. Dit kan ervoor zorgen dat je niet actief meedoet in gesprekken en besluitvorming op het werk.

Te bescheiden zijn

Als je te bescheiden bent, doe je bewust alsof jouw prestaties en bijdragen niet zo bijzonder zijn. Dit komt voort uit de angst om opschepperig over te komen. Het gevolg? Je benut je vaardigheden niet volledig en anderen waarderen jouw professionaliteit minder dan het eigenlijk verdient.

Bescheiden professional op de werkvloer

Deze belemmerende overtuigingen kunnen een behoorlijke rem zijn op je professionele groei. Ze creëren als het ware blokkades in je hoofd en zorgen ervoor dat je kansen voor zelfexpressie en erkenning misloopt. Maar maak je geen zorgen, je kunt deze overtuigingen ombuigen. Lees verder om erachter te komen hoe je dit doet.  

Belemmerende overtuigingen ombuigen

Stap 1: Bewustwording

Begin met bewustwording. Erken dat belemmerende overtuigingen mogelijk een rol spelen in je professionele leven. Neem de tijd om naar je eigen gedachten te luisteren. Welke negatieve denkpatronen belemmeren jouw groei? Identificeer ze concreet, en wees eerlijk over hun invloed. Bewustwording van deze overtuigingen is de eerste stap naar verandering.

Stap 2: Onderzoek de oorsprong

Belemmerende overtuigingen hebben een oorsprong. Welke ervaringen in je leven hebben jouw belemmerende overtuigingen bevestigd? Komen ze voort uit specifieke werkervaringen, kritiek of feedback? Of heb je deze overtuigingen vanuit huis meegekregen? Het begrijpen van de oorsprong geeft inzicht in de bron van deze overtuigingen. Het lost de overtuigingen niet op, maar het helpt wel om te begrijpen waar de gedachten vandaan komen.   

Stap 3: Daag de overtuigingen uit

Neem niet klakkeloos aan dat belemmerende overtuigingen waar zijn. Daag ze uit: zijn de gedachten gebaseerd op feiten, of zijn ze irrationeel? Gebruik concrete feiten en ontwikkel positieve tegenargumenten. Door de belemmerende overtuigingen actief te betwisten, creëer je ruimte voor positievere denkwijzen.

Stap 4: Buig de overtuigingen om

Vervang negatieve gedachten door positieve gedachten gericht op je professionele competenties en groeimogelijkheden.

 

Voorbeeld:

Belemmerende overtuiging: “Ik ben niet slim genoeg voor die leidinggevende functie.”

Ombuiging: “Hoewel ik niet alles perfect weet, zet ik me volledig in om te leren en te groeien.”

 

Herhaal deze positieve gedachten regelmatig. Dit helpt bij het creëren van nieuwe denkpatronen en versterkt je zelfbeeld. Door je te richten op het positieve, verschuif je de focus van belemmeringen naar mogelijkheden.

Stap 5: Leer van fouten

Fouten maken is menselijk, ook op de werkvloer. Omarm die fouten als waardevolle leermomenten. Laat ze niet dienen als bevestiging van belemmerende overtuigingen, maar zie ze als kansen om te leren en te groeien. Als je een positieve houding hebt ten opzichte van fouten, bevordert dit jouw groei-mindset.

Stap 6: Stel realistische doelen

Als je professionele doelen stelt, zorg dan dat deze haalbaar (dus realistisch) zijn. Door realistische doelen te stellen, kun je ze ook werkelijk halen (dat scheelt) en bouw je geleidelijk aan zelfvertrouwen. Het behalen van successen, vermindert belemmerende overtuigingen.

 

Voorbeeld:

Verander het doel “ik moet het perfect doen”, naar “ik geef mijn volledige inzet”.

En verander “Ik moet altijd behulpzaam zijn” naar “Ik ondersteun anderen waar dat kan en respecteer tegelijkertijd mijn grenzen”.

Veranderd

Door een realistisch doel te stellen, geef je jezelf de kans om het doel werkelijk te kunnen behalen. Perfectie is niet haalbaar, maar volledige inzet wel. Altijd behulpzaam zijn, is niet mogelijk. Maar helpen waar je kan, terwijl je rekening houdt met jouw grenzen, wel.

Stap 7: Zoek professionele ondersteuning

Als belemmerende overtuigingen diepgeworteld zijn, overweeg dan professionele ondersteuning, zoals coaching of mentoring. We hebben allemaal blinde vlekken en een buitenstaander kan jou helpen om diepgewortelde patronen te identificeren en doorbreken. Zelfs de beste voetballers hebben een coach. Zie het als een waardevolle aanvulling op je eigen inspanningen.

Professionele coaching aannemen om te groeien in zelfvertrouwen

Professionele hulp voor meer zelfvertrouwen?

Voel je dat zelfvertrouwen jou belemmert in jouw loopbaan? Met het coaching traject van Mentaloo heb jij binnen 6 maanden gegarandeerd meer zelfvertrouwen. Meer info? Klik op de button voor een vrijblijvende kennismaking.

Vorige
Vorige

Ik voel me dom op werk: Tips om deze onzekerheid te verminderen

Volgende
Volgende

Assertiviteit op het werk: 7 praktische tips!