Ik voel me dom op werk: Tips om deze onzekerheid te verminderen
Ken je dat gevoel, dat je op je werk zit, om je heen kijkt en denkt: "Ik voel me zo dom"? Zo ja, dan ben je niet alleen. Veel mensen hebben deze gedachte wel eens gehad, inclusief ikzelf. Ik weet hoe vervelend deze gedachte kan zijn en hoe het je klein kan houden. Gelukkig kan ik uit eigen ervaring zeggen dat je deze onzekerheid kunt verminderen. Ik heb een paar tips voor je die mij geholpen hebben en jou ook kunnen helpen.
Waarom voel ik me dom op werk?
Het gevoel van "Ik voel me dom" kan verschillende oorzaken hebben. Soms kan het voortkomen uit een gevoel van minderwaardigheid dat is ontstaan door negatieve ervaringen in het verleden. Misschien heb je op school ooit negatieve feedback gekregen, waardoor je zelfvertrouwen een deuk heeft opgelopen. Of misschien heb je een collega die altijd lijkt uit te blinken, waardoor je jezelf met hen vergelijkt en je zelfbeeld verlaagt.
Daarnaast kan het gevoel dat je ‘dom bent’ ook voortkomen uit perfectionisme. Als je constant streeft naar perfectie, is de kans groot dat je jezelf nooit goed genoeg zult vinden. Elk klein foutje kan dan aanvoelen als een bevestiging van je eigen tekortkomingen.
Tot slot kan het gevoel van niet slim genoeg zijn ook voortkomen uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Misschien ben je bang om fouten te maken of om kritiek te ontvangen (lees ook de blog: omgaan met kritiek op werk), waardoor je jezelf continu in twijfel trekt en je eigen capaciteiten onderschat.
Hoe verminder ik dit negatieve gevoel?
1) Deel je gevoelens
Praat over je onzekerheid met iemand die je vertrouwt, zoals een vriend, familielid of collega. Door je gedachten te delen, kun je nieuwe inzichten en perspectieven krijgen, maar natuurlijk ook steun. Je hoeft het niet alleen te doen.
2) Stel realistische doelen
In plaats van jezelf te vergelijken met anderen, is het belangrijk om je te focussen op je eigen groei en vooruitgang. Stel haalbare doelen en wees trots op elke stap die je zet. Bijvoorbeeld, als je jezelf overweldigd voelt door een nieuwe taak, stel dan een kleine, behapbare doel voor die taak en werk hier stap voor stap naartoe.
3) Vier je successen
Neem de tijd om je successen, hoe klein ook, te vieren. Dit kan je zelfvertrouwen vergroten en je helpen positiever over jezelf te denken. Bijvoorbeeld, als je een lastige taak hebt voltooid, beloon jezelf dan met iets waar je van geniet, zoals een kopje koffie of een korte pauze. Bonus tip: het is ook heel waardevol om de successen bij te houden in een digitale map. Denk daarbij ook aan complimenten die je krijgt op de mail of in de chat.
4) Leer van je fouten
Zie elke fout als een kans om te groeien en te verbeteren, in plaats van jezelf te veroordelen. Analyseer wat er misging en bedenk hoe je het de volgende keer anders kunt aanpakken. Bijvoorbeeld, als je een fout maakt in een project, maak dan aantekeningen over wat er misging en hoe je het in de toekomst kunt voorkomen.
5) Oefen met zelfcompassie
Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen - met begrip, geduld en vriendelijkheid. Accepteer dat niemand perfect is en dat het normaal is om af en toe fouten te maken. Niemand weet het antwoord op ELKE vraag, dus het zou een beetje oneerlijk zijn als je dit wel van jezelf verwacht ;).
Conclusie
Het gevoel van "Ik voel me dom" kan uitdagend zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent. Door je gevoelens te delen, realistische doelen te stellen, je successen te vieren en te leren van je fouten, kun je dit gevoel geleidelijk verminderen en met meer zelfvertrouwen aan het werk gaan.
Professionele hulp voor meer zelfvertrouwen?
Voel je dat zelfvertrouwen jou belemmert in jouw loopbaan? Met het coaching traject van Mentaloo heb jij binnen 6 maanden gegarandeerd meer zelfvertrouwen. Meer info? Klik op de button voor een vrijblijvende kennismaking.