7 mythes over zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen is iets waar we allemaal naar streeft, zowel op het werk als in het leven. Het verhoogt de kans op succes en bepaalt welke doelen je durft te stellen voor jezelf. Toch zijn er veel misvattingen of mythes over zelfvertrouwen. Als je deze mythes gaat geloven, kan het lijken alsof zelfvertrouwen onbereikbaar is, of gewoon niet voor jou is weggelegd (I’m guilty…). We zullen een aantal van deze mythes bespreken in de blog van vandaag.
Want ja, het is tijd om deze misvattingen te doorbreken en jezelf toestemming te geven om van binnen zelfverzekerd te zijn.
Mythe 1: Zelfvertrouwen is aangeboren.
Absoluut niet!
Ik herinner me nog goed hoe ik vroeger opkeek naar mensen die altijd zo zeker leken van zichzelf. Ik dacht altijd dat ze dat aangeboren hadden, iets waar ik alleen maar van kon dromen. Maar naarmate ik ouder werd, begon ik te beseffen dat zelfvertrouwen geen vaststaand gegeven is, maar eerder een vaardigheid die je kunt ontwikkelen: door uitdagende situaties aan te gaan, grenzen te verleggen en dingen te doen waarvan je dacht dat je die nooit zou kunnen doen. In de blog over een fixed en een growth mindset lees je meer over deze mythe.
Mythe 2: Zelfvertrouwen kun je NIET faken.
Fout. Onderzoek heeft aangetoond dat het aannemen van bepaalde houdingen je gevoel van macht kan vergroten en je stress kan verminderen. Je kunt jezelf zelfverzekerd laten voelen door simpelweg je lichaamstaal te veranderen! Dit betekent echter niet dat je altijd ‘maar moet doen alsof’. In bepaalde situaties kan het je helpen, maar onthoud wel dat het geen structurele oplossing is ;). (Lees ook de blog over het Imposter Syndrome)
Mythe 3: Alleen als je succesvol bent, kun je zelfverzekerd zijn.
Nope! Er zijn genoeg mensen die succesvol zijn maar geen zelfvertrouwen hebben. Ze wijden hun succes aan geluk of toeval en laten alsnog hun onzekerheden de overhand nemen. Andersom zijn er ook genoeg mensen die vechten voor hun droom, het succes dus nog niet behaald hebben, maar wel genoeg zelfvertrouwen hebben om hiervoor te gaan. Succes is dus geen MUST voor zelfvertrouwen.
Ik heb mezelf vaak betrapt op het denken dat ik pas zelfverzekerd kon zijn als ik bepaalde doelen had bereikt. Maar toen ik terugkeek op mijn leven, besefte ik dat zelfvertrouwen juist nodig is om die doelen te bereiken. Een voorbeeld hiervan is toen ik besloot om voor een promotie te gaan. In het begin leek het onmogelijk, maar door stap voor stap mijn zelfvertrouwen op te bouwen, lukte het me om dit waar te maken.
Mythe 4: Alleen als je extravert bent, kun je zelfverzekerd zijn.
Fout. Het zijn niet altijd de extraverten die zelfverzekerd zijn. Je kunt een onzekere extravert zijn, net zoals je een zelfverzekerde introvert kunt zijn. (Blog: netwerken voor introverten)
Als introvert heb ik mezelf vaak vergeleken met extraverte mensen en gedacht dat zij van nature zelfverzekerder waren. Maar door de jaren heen heb ik geleerd dat zelfvertrouwen niets te maken heeft met hoeveel je praat of hoe sociaal je bent. Het gaat erom dat je comfortabel bent met wie je bent en wat je kunt, ongeacht je persoonlijkheidstype.
Mythe 5: Zelfverzekerde mensen ervaren geen onzekerheden.
Je raadt het al: ook deze stelling klopt niet. Onzekerheden zijn een onderdeel van het dagelijks leven en we hebben ze allemaal. Alleen omdat je zelftwijfel hebt, betekent dat niet dat je niet zelfverzekerd bent. De kracht zit ‘m in ‘in beweging blijven’ en je niet laten verlammen door onzekerheden.
Als ik terugdenk aan mijn eigen leven, besef ik me dat ik juist de meeste groei doormaakte op momenten van twijfel en onzekerheid. Het was voor mij een constante reminder dat ik mezelf aan het ontwikkelen was, en daarmee ook een motivatie om door te gaan.
Mythe 6: Als je zelfverzekerd bent, houd je van ‘public speaking’.
Deze mythe suggereert dat zelfverzekerde mensen altijd comfortabel zijn met spreken in het openbaar en er zelfs van genieten. Maar in werkelijkheid is dit niet het geval. Zelfs mensen die over het algemeen zelfverzekerd zijn, kunnen nog steeds angst of ongemak ervaren bij het spreken voor een publiek. Het is belangrijk om te begrijpen dat zelfvertrouwen niet betekent dat je geen zenuwen hebt of dat je automatisch graag voor een groep staat.
Mythe 7: Zelfverzekerde mensen zijn arrogant.
Nope, deze klopt ook niet! Je kunt absoluut zelfvertrouwen en autoriteit uitstralen zonder arrogant over te komen. Deze mythe ontstaat meestal omdat mensen denken dat ze moeten opscheppen over hun leven om zelfverzekerder over te komen op anderen. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Zelfverzekerde mensen hoeven niet het middelpunt van de aandacht te zijn. Ze zijn blij en trots op hun prestaties in het leven, dus ze hebben geen bevestiging van anderen nodig. Ze weten allang wat ze waard zijn en hoeven dit niet van de daken te schreeuwen.
Hoeveel van de mythes geloofde jij vòòr het lezen van deze blog? En hoeveel geloof je er nu nog? Sommige overtuigingen zitten diep en hebben extra aandacht nodig voor je overtuigd wilt raken van het tegenovergestelde. Merk jij dat een van deze overtuigingen je momenteel belemmert en wil je graag meer zelfvertrouwen op de werkvloer? Plan dan hieronder een gratis sparringssessie in waarin ik je tips geef en vooruit help.