Vergroot jouw zelfvertrouwen in drie stappen

Zelfvertrouwen-opbouwen

In deze blog lees je waarom zelfvertrouwen essentieel is in jouw loopbaan, maar ook hoe je jouw zelfvertrouwen kunt vergroten.

Eerst even over zelfvertrouwen, of najah, het gebrek aan zelfvertrouwen: we hebben allemaal een kritische stem in ons, ook wel een innerlijke saboteur, die op de meest onverwachte momenten tevoorschijn komt. Bijvoorbeeld als je in een belangrijke meeting zit en iets wilt zeggen, maar besluit toch je mond te houden omdat je denkt dat het niet waardevol genoeg is. Of als je een e-mail moet sturen naar je manager en je er uren over doet omdat je bang bent dat er fouten in staan. Of misschien zeg je wel te vaak "ja" tegen anderen, waardoor je te veel hooi op je vork neemt.

Maar weet je wat? Als je vertrouwen hebt in jezelf, kun je die innerlijke saboteur de baas zijn. Sterker nog, zelfvertrouwen kan het verschil maken tussen een goede en een geweldige carrière. Het klinkt misschien oneerlijk, maar degene met meer zelfvertrouwen wint vaak van degenen met meer kennis of expertise. Daarom is het zo belangrijk om hieraan te werken. Als je je zelfverzekerd voelt over je kunnen, volgen die positieve beoordeling, promotie en werkplezier vanzelf. 

De eerste stap die ik je mee wil geven is daarom:

1. Ga in gesprek met jezelf.

Als je wilt werken aan je zelfvertrouwen, is het belangrijk om eerst met jezelf in gesprek te gaan. Specifiek met jouw innerlijke saboteur (kritische stem). Want die kritische stem kan op verschillende momenten tijdens je werk naar boven en heeft als doel jou te beschermen en in de comfortzone te houden. Maar wat zegt dit stemmetje eigenlijk tegen je? Geef jij jezelf veel kritiek en ben je streng voor jezelf? Of vertelt het stemmetje je dat je door de mand zult vallen en anderen beter zijn dan jij?

Het is belangrijk om te weten dat jouw onderbewustzijn het verschil niet weet tussen realiteit en gedachtes. Als jij zegt dat je iets niet kan, of dat je niet goed genoeg bent, of dat anderen beter zijn dan jij, dan zullen jouw hersenen dat voor waarheid aannemen (oei). Jouw innerlijke saboteur heeft dus invloed op hoe je denkt en hoe je je voelt, maar ook op jouw waarheid.

Maar wees gerust, je kunt de invloed van jouw innerlijke saboteur beperken. Hoe meer je jouw innerlijke saboteur herkent, hoe bewuster je je van de negatieve gedachtes wordt en hoe beter het je zal lukken om niet meer naar deze gedachtes te luisteren. Zo kun je deze veranderen in gedachtes die je wél helpen. Het begint dus met bewustzijn.

Neem daarom eens de tijd om in gesprek te gaan met jouw gedachtes. Ga bijvoorbeeld eens een wandeling maken in de natuur en beeld je in hoe de zelfverzekerde jij eruit zou zien op de werkvloer en in specifieke werksituaties. Probeer het je zo levendig mogelijk in te beelden, maar luister ook naar wat de stemmetjes in je hoofd op dat moment zeggen. Zeg je bijvoorbeeld tegen jezelf dat zelfverzekerd overkomen niet voor jou weggelegd is? Vraag dan door en onderzoek waar deze gedachte vandaan komt, hoe kloppend deze gedachte is en welke angsten hieronder liggen.

Wees hierbij lief voor jezelf, zoals je ook voor anderen bent. Wees nieuwsgierig, vraag door en wees geduldig. Het kan misschien de eerste keren dat je deze oefening doet ongemakkelijk voelen, maar als je liefdevol tegen jezelf blijft praten en doorzet, zul je vanzelf resultaten zien!

Zelfvertrouwen-opbouwen

2. Stap uit jouw comfortzone en vergroot je zelfvertrouwen!

Misschien ken je de uitdrukking "Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen". Het vertelt ons dat het belangrijk is om nieuwe dingen uit te proberen als je nieuwe resultaten wilt behalen. Maar het kan lastig zijn om jezelf uit te dagen en te pushen tot vernieuwing. Jouw brein is geprogrammeerd om je te beschermen en veilig te houden, waardoor je graag in situaties blijft die je kent. Van die situaties weet je namelijk wat je kunt verwachten, en dit geeft jouw brein een gevoel van controle.

Maar door in de comfortzone te blijven, kun je minder nieuwe dingen en benut je jouw potentieel niet volledig:

  • Het kan bijvoorbeeld dat jouw stressniveau omhoog schiet wanneer je iets nieuws moet oppakken.

  • Of misschien vind je het eng om de telefoon op te pakken wanneer collega's in de buurt zijn: want wat als de persoon aan de andere kant van de lijn lastige vragen stelt waar jij het antwoord niet op weet? En wat als jouw collega’s dat dan horen?

  • Misschien stel je een belangrijk project uit, omdat je geen idee hebt waar je moet beginnen en al overweldigd raakt als je eraan denkt. 

De angst voor het onbekende, oftewel de angst om controle te verliezen, kunnen zorgen voor uitstelgedrag. Vaak gaat het gepaard met faalangst of de angst om anderen teleur te stellen. Bovendien geeft jouw brein jou voortdurend argumenten waarom de veilige keuze de beste keuze is (ook achteraf). Hierdoor denk je precies te weten wanneer je uit de comfortzone moet stappen en wanneer niet. Maar in werkelijkheid is dit een spelletje van ons brein waarmee we onszelf klein houden.

Het kan eng zijn om oude gewoontes en overtuigingen los te laten. Maar als je regelmatig uit jouw comfortzone stapt, zal jouw comfortzone groter worden en hiermee jouw zelfvertrouwen groeien.

Tip: Houd eens een week lang bij hoe vaak je uit je comfortzone stapt. Zo krijg je meer inzicht in waar je nu staat en wat je kunt doen om jouw grenzen te verleggen!

Uit de comfortzone stappen

3. Sta stil bij jouw successen.

 Ben jij blij met waar je nu staat en wat je tot dusver hebt bereikt? Of ben je voornamelijk gefocust op vooruitgang en probeer je alles perfect te doen?

Onzekerheid kan grote invloed hebben op hoe je jouw prestaties beoordeelt. Wellicht herken je het gevoel wanneer je net een nieuwe baan hebt of nieuwe verantwoordelijkheden hebt gekregen binnen je functie. Je was heel even blij, maar al snel maakte de blijdschap plaats voor gedachten zoals:



 "Ik moet goed presteren" en "ik ben pas goed genoeg als ik dit en dat kan".



Een ander voorbeeld: je hebt een fantastische werkweek gehad, veel complimenten gekregen, maar dan maak je opeens een fout. Die fout lijkt alle positieve energie en complimentjes die je hebt ontvangen te vernietigen, waardoor je alleen nog maar aan de fout kunt denken. Jammer om zo snel de focus te verleggen naar het negatieve, toch?

Ik kan je één ding vertellen: wanneer je enkel gericht bent op het bereiken van een bepaald doel, dan loop je het risico om de successen die je onderweg behaalt, over het hoofd te zien. Hierdoor wordt het lastiger om tevreden te zijn met wie je bent en waar je staat, omdat je denkt alleen tevreden te kunnen zijn ALS dit en ALS dat lukt. Je zult het nooit goed genoeg vinden, want je bent altijd onderweg naar een nieuw doel.

Maar je mag ook trots zijn op waar je nu staat en je bewust zijn van je successen. Door regelmatig stil te staan bij wat je hebt bereikt, groeit het vertrouwen in jezelf. Natuurlijk mag je jezelf altijd blijven uitdagen, want dat is waar groei ontstaat. Maar tegelijkertijd mag je ook dankbaar zijn. Je behaalt zoveel successen op een dag en het is goed om daar meer bij stil te staan. Oprah Winfrey zei ooit:



“The more you praise and celebrate in life, the more there is in life to celebrate.”



Deze zin benadrukt dat hoe meer je je focust op je successen, hoe positiever je in het leven staat en hoe meer successen je zult behalen.

Tip: Je kunt jezelf trainen door bijvoorbeeld een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Leg bijvoorbeeld een notitieboekje naast je bed. Als je niet van schrijven houdt, zijn er ook gratis apps waarin je jouw successen en dankbaarheid kunt bijhouden en vergroten. Het gaat erom dat je regelmatig stil staat bij wat je hebt bereikt, zodat je meer kunt genieten van je successen en meer vertrouwen krijgt in jezelf.


Professionele begeleiding naar meer zelfvertrouwen?

Voel je na het lezen van deze blog de motivatie om aan jouw professionele groei en zelfvertrouwen te werken? Bekijk dan eens mijn loopbaancoaching traject. Dit traject is speciaal voor professionals die hun carrière en zelfvertrouwen een boost willen geven. Nieuwsgierig? Klik op de onderstaande button om meer over de assertiviteitstraining te lezen.



Vorige
Vorige

7 tips om makkelijker Nee te zeggen tegen collega’s.

Volgende
Volgende

Snelle tips voor als je je niet gezien of gewaardeerd voelt op werk