Snelle tips voor als je je niet gezien of gewaardeerd voelt op werk

Waardering-op-werk

Voelt het alsof jouw ideeën in vergaderingen genegeerd worden, terwijl die van jouw collega's de hemel in worden geprezen? Of dat je hard werkt, overuren maakt en pauzes overslaat, maar het gevoel hebt dat dit niet gezien wordt? Misschien heb je een manager die alleen feedback geeft als er iets misgaat, waardoor jouw prestaties als vanzelfsprekend voelen. Of misschien schuiven jouw teamleden hun werk op jouw bord om vervolgens zelf op tijd naar huis gaan. Niet gek als dit soort punten frustratie en onbegrip bij je opwekken. En daarnaast ben je in jouw gevoel zeker niet alleen: veel medewerkers voelen zich niet gezien of gewaardeerd op het werk.

In deze blog ontdek je met welke stappen je meer waardering kunt ervaren:

Stap 1: Onderzoek waarom je je niet gezien en gewaardeerd voelt op werk en stel jezelf de volgende vragen:

Wat zorgt ervoor dat jij je geen erkenning voelt op het werk?

Wanneer je jezelf niet gezien voelt, kan dit zorgen dat je je minder gemotiveerd en ontevreden voelt. Ga daarom na welke gebeurtenissen ervoor zorgen dat jij je niet gezien of gehoord voelt op het werk.

  • Misschien hebben bepaalde collega's onlangs een verhoging gekregen, terwijl jij hier niet voor in aanmerking kwam;

  • Of misschien word je telkens onderbroken als jij je mening geeft tijdens vergaderingen;

  • Misschien dat jouw manager regelmatig de geplande meetings last-minute annuleert;

  • Of dat niemand vraagt hoe het met je gaat en of je de hoge werkdruk wel aankan.

Schrijf de gebeurtenissen eventueel op voor jezelf en denk na over mogelijke oplossingen: soms kan een gesprek met jouw manager al helpen of heb je ideeën hoe je je harde werken meer zichtbaar kunt maken.

Wat betekent waardering en erkenning op het werk voor jou?

Iedereen heeft verschillende behoeften en verlangens als het gaat om waardering en erkenning voelen op de werkvloer.

  • Misschien ervaar jij waardering als jouw manager tijd voor je maakt;

  • Of als je complimenten ontvangt;

  • Of juist wanneer je nieuwe carrièrekansen of hulp aangereikt krijgt van jouw manager.

Om jezelf meer gezien en gewaardeerd te voelen, is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te maken welke vormen van waardering en erkenning voor jou het meest belangrijk zijn. Vervolgens kun je dit bespreken met jouw manager en proactief toewerken naar een manier van samenwerken waarbij je die waardering wél voelt (maar daarover straks meer).

Welk aandeel heb je zelf in het gevoel dat je je niet gezien en gehoord voelt op werk?

Het is gemakkelijk om jouw werkgever de schuld te geven als je weinig waardering voelt. Maar welk aandeel heb je zelf in dit gevoel? Is het gevoel van onderwaardering enkel te wijten aan jouw werk of wordt het ook deels veroorzaakt door hoe je denkt en hoe je je gedraagt? Als je bijvoorbeeld bescheiden bent of weinig zelfvertrouwen hebt, kan het zijn dat je jezelf minder zichtbaar maakt op het werk. Je blust wellicht alle brandjes, maar je manager merkt dit niet altijd op en houdt dit zeker niet allemaal bij. Kortom, om de waardering te krijgen die je verdient, is het belangrijk om jezelf te laten zien en horen. Als je je bewust bent van jouw positieve bijdrage op werk én zichtbaar bent, vergroot je de kans op erkenning en waardering vanuit je werkgever.

Stap 2: Analyseer jouw gedachtes een laag dieper

1) Onderzoek jouw gedachten een laag dieper:

Wist je dat jouw verlangens van anderen ook vaak iets zeggen over verlangens van jezelf? Met andere woorden: als je waardering en erkenning mist van jouw collega’s, in hoeverre geef je die erkenning en waardering dan nu aan jezelf? Wanneer je oprecht tevreden bent met hoe je jouw werk doet en merkt dat je groeit, zul je minder behoefte hebben aan bevestiging van buitenaf. Het begint met zelfvertrouwen en waardering van binnenuit. Deze zijn veel waardevoller dan waardering van buitenaf (meer hierover in stap 3).

2) Kun je complimenten accepteren van collega’s?

Of voel je je er ongemakkelijk bij en wijs je ze meteen af door bijvoorbeeld te zeggen dat het niets voorstelde? Als je een compliment afwijst, wijst je eigenlijk ook de waardering af die ermee gepaard gaat. Hierdoor kan het voorkomen dat je wél waardering krijgt, maar deze niet zo ervaart. Daag jezelf daarom uit om complimenten te accepteren zonder ze naar beneden te praten.

Stap 3: Pak de regie over jouw loopbaan

Als je geen waardering voelt op werk, betekent het niet dat je je daarbij neer te leggen hebt. Het goede nieuws is dat het verbeteren van jouw situatie altijd meer binnen handbereik ligt dan je misschien voelt. Hieronder vind je een aantal tips die je direct kunt inzetten om jouw gevoel van waardering op het werk te vergroten.

1. Plan een gesprek met jouw leidinggevende.  

Voor zowel jou als jouw leidinggevende is het van belang dat jij je gewaardeerd voelt.  Enerzijds omdat een gevoel van waardering als motivatie werkt en zowel jouw zelfvertrouwen en werkplezier vergroot. Hierdoor presteer je alleen maar beter. En anderzijds kun je je hierdoor veiliger voelen in jouw positie en sneller geneigd zijn werk te doen met het oog op lange termijn succes. Het gesprek wat je inplant met jouw leidinggevende is dus niet alleen om “iets te halen”, maar ook om iets te brengen (namelijk een betere samenwerking).

1.     Vraag tijdens het gesprek om feedback over jouw prestaties en vraag om suggesties voor verbetering.

2.     Laat zien dat je openstaat voor kritiek en benadruk dat je wilt groeien en ontwikkelen.

3.     Bespreek ook hoe en hoe vaak je feedback wilt ontvangen om jouw loopbaanontwikkeling te bevorderen.

2. Laat je inspireren door anderen op het werk.

Kijk naar een collega die je bewondert en die wel gezien en gehoord lijkt te worden. Wat voor taalgebruik hanteert diegene? Hoe maakt diegene zichzelf zichtbaar? Welke uitstraling heeft diegene? Probeer hiervan te leren en onderzoek hoe jij dit op jouw eigen manier kunt toepassen.

3. Werk samen met een collega.

Nodig een collega uit voor een koffie- of theemoment en bespreek hoe jij jezelf (of jullie samen) beter zichtbaar kunt maken op het werk. Als jullie nauw samenwerken, vraag dan om persoonlijke feedback. Het uitwisselen van tips en ideeën kan je helpen nieuwe manieren te ontdekken om meer gezien en gehoord te worden op het werk.

Tot slot, met deze 3 stappen zul je in ieder geval een positief verschil kunnen maken! Maar als je toch merkt dat jouw huidige werkgever jou niet de waardering zal geven die je verlangt, dan is het mogelijk tijd voor een nieuwe uitdaging.

Professionele hulp voor meer zelfvertrouwen?

Voel je dat zelfvertrouwen jou belemmert in jouw loopbaan? Met het coaching traject van Mentaloo heb jij binnen 6 maanden gegarandeerd meer zelfvertrouwen. Meer info? Klik op de button voor een vrijblijvende kennismaking.

Vorige
Vorige

Vergroot jouw zelfvertrouwen in drie stappen

Volgende
Volgende

Tips om los te laten wat anderen van je vinden of denken op werk